2013-03-28 17:05:14• hírek • Szatmár.ro

Döntésekben gazdag tanácsülést tartottak

Eredetileg 39 határozat-tervezet szerepelt a Városi Tanács rendes havi ülésének napirendjén, s bár három pontot későbbre halasztottak, így is döntésekben és vitákban gazdag volt az ülés. Hamarosan büntetni fogják az autósokat, akik hetekre egy-egy parkolóban hagyják eladásra szánt autóikat és kiűzik a méheket is a városközpontból.

A tanácsosok szavaztak a Károlyi úton kialakított körforgalom átvételéről - arról, amelyet egy magánvállalat alakíttatott ki azzal a céllal, hogy az autósok könnyebben tudják majd megközelíteni a tervbe vett Stop Shop bevásárlóközpontot. Már csak abban kell bízni, hogy a befektetőnek pénze is lesz arra, hogy felépítse és megnyissa a kereskedelmi központot. Mindenesetre ha már befektetett a körforgalom kialakításába, bízunk abban, hogy komoly szándékai vannak a nyitást illetően. Maskulik Csaba, az RMDSZ frakció vezetője azonban felhívta a tanácsos-kollégák figyelmét: kevéssel az átadás után a körforgalom máris rossz állapotban van, legközelebb jobban kellene figyelni az ilyen munkálatok átvételekor a polgármesteri hivatal által megbízottaknak, a polgármester kijelentette: az építtetőt kötelezni fogják arra, hogy kijavítsa a hibákat.

Ingatlant egy sportegyesületnek

A városi tanácsosok arról is szavaztak, hogy az ADEP sportklub megkapja egy ingatlan használati jogát, s bár a határozattervezetet megszavazták, előbb módosítottak rajta. A klub ugyanis két évvel ezelőtt már kapott a polgármesteri hivataltól használatba egy kazánházat, viszont azzal semmit sem kezdtek, a hivatal pedig visszavette tőlük a használati jogot. Most ugyan újabb ingatlant adnak a klubnak, de a tanácsosok kérésére a szerződésben benne foglaltatik egy határidő is, ameddig fel kell úítania és birtokba kell vennie azt. Máskülönben elveszíti a használati jogok, a polgármesteri hivatal viszont akkor már nem fog újra megbízni a klub vezetőiben.

Jóváhagyták 11 tömbházlakás pályázatát


A tanácsülésen meglehetősen gyorsan túljutottak tizenegy határozati ponton, azokon, amelyek 11 tömbházlakás megvalósíthatósági tanulmányait és gazdasági mutatóit tartalmazta. Ezeket a lakásokat Európai Úniós támogatással rehabilitálják majd. A programban a munkálatok 60 százalékát a kormány és az EU állja, a fennmaradó 40 százalékot pedig a lakóközösség és a polgármesteri hivatal közösen teremti elő. Ezen lakások esetében a lakók a kiadások 20 százalékát, a polgármesteri hivatal pedig további húsz százalékot kell biztosítson.

Új hatáskörök a helyi rendőröknek


Szatmári lakosok közül többen is panaszt tettek a polgármesteri hivatalnál, miszerint zavaró, hogy bizonyos személyek több hétre is különböző parkolókban hagyják eladásra szánt autójukat, hátha így könnyebben találnak vevőt rá. A helyi rendőrök ezentúl büntethetik ezeket az autótulajdonosokat - a büntetés összege 200-tól 500 lejig terjedhet. Mint kiderült: voltak olyan autótulajdonosok vagy kereskedők, akik a Tei vendéglő parkolójában vagy a Kenyérgyár környékén hetekig tartották az eladni kívánt autót, elfoglalva a helyet a környékbeli lakosoktól.

Kiköltöztetik a méheket

A tanácsosok határoztak arról is, hogy a város A és B zónájában, azaz a városközpontban és annak közelében tilos lesz méheket tartani. Az indoklás: mivel városi környezetben a méhek agresszívvá válhatnak, ezért jó őket minél távolabb tartani a városközponttól, mielőtt megcsípnek valakit, aki rosszabb esetben allergiás a méhcsípésre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: